En arbejdsdag i sommeren 1972:

1972 havde jeg selv en lille sommerferietjans som postbud - såkaldt sommerfugl, som daværende Vagtmester Lenke, kaldte os - på Bagsværd Posthus. Arbejdsgangen, dengang, var at vi mødte kl. 6.oo, og når en klokke ringede, var posten opsorteret i ruter, som vi fik udleveret, og herefter skulle sortere efter veje og husnr., så brevene lå i posttasken i den rækkefølge vi kom til hver husstand. Kl. 10.00 skulle vi være tilbage til en frokostpause, og efter en ny sortering blev posten til 2. ombæring udleveret, og så gik det på samme måde igen, og når vi var færdige, kunne vi gå hjem ved ca. 13-14 tiden.

Kolonihaverne på Klausdalsbrovej havde dog kun én ombæring, som regel på samme tidspunkt som 2. ombæring. Den havde jeg selv, mens jeg på første ombæring, hvor der var meget post, delte rute 9 med et fast ansat postbud.

Turen foregik på de sædvanlige gule cykler, og min cykel havde nr. Bav 9B, efter den rute jeg kørte på. Bav er en forkortelse for Bagsværd, som i øvrigt er identisk med den, DSB anvender, og KSB anvendte, for Bagsværd Station.

 

 

 

 

 

 

Min rute omfattede de 3 af de 5 lave blokke i Værebro Park (Blok IV - VI), samt hele Gråpilevej, en meget landlig - uasfalteret - vej med to - tre bondegårde.

Her fik jeg gerne mine 5 minutters kaffepause - dvs. jeg fik en kold cacaomælk og en wienerbasse, mens en hest kom hen og fik det sidste stykke af min spandauer, kam eller hvad jeg nu havde valgt den dag.

Det sidste stykke af min rute var en typisk villavej; Værebrovej - på begge sider, med alle sidevejene, frem til mit daværende hjem i Værebrovej 194, samt vores genbo.

Det gav mig mulighed for at få en kop te, og alligevel være tilbage på posthuset kl. 10.00. Herefter blev der gjort klar til 2. ombæring, og når den var overstået, og cykel plus taske var afleveret, var det faktisk fyraften.

Post Danmark reklamepostkort A 82 (Viser ikke forfatteren af siden)

Jo det var nok lidt lettere og sjovere at være postbud dengang. I dag er de små pauser helt væk, har jeg hørt, og det hele tages i ét slæb frem til kl. 14-15 stykker. De vilkår kunne jeg ikke arbejde under, og jeg tager hatten af for hverdagens helte: Vores postbude.