<

Beliggenhed

Bagsværd er en forstad til København, beliggende ca. 12 km fra Km-stenen ved Nørreport station, hvor tidligere den gamle byport "Nørreport" var beliggende.

Retningen er nordvestlig, idet man følger Frederiksborggade, Nørrebrogade og Frederiksborgvej i retning mod Hillerød (Frederiksborg). På en del af strækningen nogenlunde fra km-sten 11 - 13 hedder vejen Bagsværd Hovedgade, som er samlingspunktet for den tidligere landsby, senere stationsby og nu forstad Bagsværd, som er en del af Gladsaxe Kommune

 


Det pudseløjerlige navn, henviser ikke til vi Bagsværd-borgeres sædeparti, men kommer af det gamle ord Back-Suerthe, som betyder skrænt eller bakke med fyrretræer. Der tænkes formentlig på den bakke der går fra området ved Bakkegården (Tidl. bondegård, nu plejecenter for ældre), som lå på toppen af en bakke, med Bagsværd by liggende for foden.

 

Det første posthus, åbnede på - og samtidigt med - den første jernbanestation i Bagsværd, som ligger for enden af den vej, der hedder Til Jernbanen, der udgår fra Bagsværd Hovedgade, lige overfor Bagsværd skole og den daværende lille Bagsværd Kirke.
 
   

I udkanten af Bagsværd, mellem Bakkegårdens jorder, og Skovbrynet Station, lå en lille landsby kaldet Stralsund. Den fik sit navn efter håndværkere fra den tyske by Stralsund (på Rügen), som slog sig ned her. I dag er den en naturlig del af Bagsværd, som bl.a. omfatter den sidste del af Bagsværd Hovedgade med den gamle gård Højgården, som idag er ejete af Gladsaxe Kommune